»Kaj je z letošnjim poletjem?«

»V Zadru je padlo 110 mm dežja v enem dnevu, kaj to pomeni?«

»Ti si geograf, daj povej mi vzrok teh poplav na Balkanu …«

»Kako ob vseh satelitih ne morejo najti tega letala?«

»Jutri bi se šli kopat, bo lepo vreme? Ti ‘maš to preko …«

»Kakšnega nastanka je Madeira?«

»Katere dežele so v Italiji?«

To je le nekaj izmed mnogih vprašanj prijateljev v preteklem času. Ker verjamem, da so to vprašanja, ki so zanimiva širši javnosti, sem se odločil za blog, kjer bom med drugim razlagal naravne procese in pojave, o katerih zanimanje na žalost največkrat naraste ob naravnih nesrečah oz. katastrofah.

Zakaj med drugim?  Zanima me ogromno stvari, zato še sam ne vem točno, kam me bo zaneslo. Geografija je veda o svetu. V najširšem smislu torej o vsem, kar se dogaja na Zemlji. Prav zato ji nekateri očitajo površinskost, saj je nemogoče do potankosti obvladati vsa njena področja. Moja pozornost je zato v večji meri namenjena fizični geografiji in geografskim informacijskim sistemom.

Ravno zato upam, da mi je prijatelj Tomaž oprostil, ko mu nisem znal odgovoriti na zadnje, družbenogeografsko vprašanje. In pa tudi Klemen, ko sem napačno napovedal vreme :-).

Moji odgovori na vprašanja nekajkrat niso bili popolni. Pisanje o nečem te prisili k temeljitem razmišljanju, kar posledično privede do mentalne rasti. In če ne rasteš, nazaduješ. Slednje nikakor ni v mojem interesu.